Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ogłasza nabór na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Zgłoszenia przyjmujemy do 25 czerwca 2025 r.
Dołącz do szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków® Zgłoszenia do 25 czerwcaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza w najbliższą w niedzielę 25 maja 2025 r. godz.11.00 do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.
Zapraszamy do Tokarni na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów"W niedzielę 6 kwietnia 2025 roku w hali sportowej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Krynkach po raz pierwszy odbył się Jarmark Lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich i Regionalnych Producentów Żywności „Wielkanocne Smaki”.
Jarmark tradycji, smaków i rękodzieła w KrynkachKonkurs na najlepszą babkę wielkanocną odbył się 6 kwietnia 2025 r. w Centrum Aktywności Obywatelskiej w Kazimierzy Wielkiej i skierowany był zarówno do kół gospodyń wiejskich (KGW), jak i osób indywidualnych zamieszkujących na terenie gminy. Do konkursu w kategorii KGW przystąpiło 10 kół, natomiast w kategorii osób indywidualnych niezrzeszonych 11 osób. Na konkurs przybyli liczni goście, a organizatorem konkursu był
W Kazimierzy Wielkiej wybierano najlepsze babki wielkanocne9 czerwca 2024 roku już po raz trzeci odbył się Piknik Rolniczy „Czas na Wieś”, który zorganizował Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski, oraz senator RP, Jacek Włosowicz.
Piknik Czas na Wieś i Bitwa Regionów w Sichowie DużymZapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego 23. edycja odbyła się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
[WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wideo relacja z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" 2024W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów.
Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 26 maja 2024 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.
Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w TokarniŚwięta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.
Co przygotujemy na wielkanocny stół?Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.
PRODUKT POLSKI #kupujświadomie